Projeksiyon Nedir? Ne İşe Yarar?

Kullanım alanları yaygın olan projeksiyonlar, görüntünün ışık yardımı ile perdeye yansıtılmasına yarayan cihazlardır. Perde olarak adlandırılan düz bir alana görüntü yansıtılarak görüntüleme işlemi gerçekleşir. Cihazın içinde bulunan lamba sayesinde işleyiş gerçekleşirken harici kaynaktan alınan video sinyalleri ile görüntü ekrana net olarak yansıtılır. 

Projektörler; evde, ofiste, konferans salonlarında, toplantı odalarında ve sinemalarda hatta açık hava organizasyonlarda dev ekran boyutlarında net görüntüler izlemenize yardımcı olurlar. 

Projeksiyon Nasıl Kullanılır?

Projeksiyon cihazının kullanılması kolay, bağlanması ve çalıştırılması oldukça basittir. Standart projeksiyon cihazlarında çıkış olarak iki kablo kullanılır. Bunlardan bir tanesi elektrik kablosu, diğeri ise VGA veya HDMI kablosudur.

Elektrik kablosunu prize ya da projeksiyonun güç alabileceği bir uzatma kablosuna bağlayın. Daha sonra HDMI veya VGA çıkışından çıkan kabloyu bilgisayarınızın ya da görüntü aktarmak istediğiniz bir cihazın HDMI veya VGA girişine takın ve projeksiyonun açma tuşuna basın. Kısa süren ısınmanın ardından duvara ya da yansıttığınız alana ışık gelecektir. Ancak ilk açılışta doğrudan bilgisayar ekranı yansıyan alana gelmeyebilir.

Projeksiyon Çeşitleri

Projeksiyon çeşitleri özelliklerine göre DLP, LCD ve LED olarak sınıflandırılırlar. Bu cihazlar arasında ise en net görüntü kalitesi sunan ve daha gelişmiş özelliklere sahip olanlar DLP ve LED cihazlardır. DLP ve LED yapıdaki projeksiyonların tercih edilmelerinin en belirgin farkı daha uzun lamba ömrüne sahip olmalarıdır. 30 bin saate ulaşan lamba ömürleri, kullanıcı deneyimi açısından avantaj sağlar. Isınma problemini de ortadan kaldıran bu cihazlarda, ekstra fan kullanmanıza gerek kalmadan kesintisiz çalışma performansı elde etmeniz mümkündür. Ayrıca, boyut olarak taşınabilir ölçülerde ve ağırlıklarda olmaları, özellikle evdeki ve iş yerlerindeki kullanımlarda en çok DLP ve LED modellerin tercih edilmesini sağlar. 

DLP projeksiyonlar, hem donanımsal hem de çalışma prensibi açısından DLP ve LED cihazlardan farklı özelliklere sahiptir. Bu modellerde çözünürlüğü belirleyen aynalardır. Donanımında binlerce küçük yapıya sahip olan aynalar yer alır. 

Bunların dışında, ışık kaynağına göre de projeksiyonları sınıflandırabilmek mümkündür. Geleneksel lambalı modellerin yanı sıra lazer ışık kaynağına sahip modeller de kullanılmaktadır. Geleneksel olanlara göre daha uzun kullanım olanağı sunan bu modeller daha hızlı çalışırlar ve bakım gerektirmezler.

Zenith Bilgi Teknolojileri A.Ş olarak, her sektöre, alana ve bütçeye uygun projeksiyon ürününü sunabiliriz. Tüm projeksiyon modellerimiz hakkında detaylı bilgi için 0850 480 80 67’i arayarak ya da zenith@zenithbt.com.tr adresine e-posta göndererek müşteri temsilcimiz ile iletişime geçebilirsiniz.